Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2024 május 22.

Nyílt napon mutatkozott be a Gyakorló Óvoda Élményportája

Óvodakerti nyílt napra várták az érdeklődőket a MATE Kaposvári Campus Gyakorló Óvodájában. A városi és környékbeli óvodapedagógusok megismerhették az Élményportához kapcsolódó jó gyakorlatokat, valamint a környezeti nevelésről is mélyebb ismereteket szerezhettek.

Immár négy éve működik az Élményporta a MATE Kaposvári Campus Gyakorló Óvodájában. Az intézmény számos díjat kapott, ma pedig már mentor- és bázisintézményként is tevékenykedik. "Feladatunk, hogy továbbadjuk ezeket az ismerteket, a jó gyakorlatokat bemutassuk, ezért is szerveztük meg ezt az alkalmat. A gyermekekkel gazdálkodunk, zöldségeket, gyümölcsöket termesztünk és állatokat gondozunk" – emelte ki Nagyné Zsilovits Tímea óvodavezető.

A MATE Gyakorló Óvodájában a fenntarthatóság és a zöld szemlélet kiemelt jelentőséggel bír. Ennek kapcsán Nagy János, a MATE Vadgazdálkodási Tájközpont vezetője arról beszélt: a kertészkedésben hatalmas lehetőségek vannak, ráadásul ez a munka hatással van a gyermekekre is. "Mindenkinek kellene növényeket nevelni, valamint fogyasztani, kapcsolatba kerülni a gazdálkodással. Hatalmas eredményeket értünk el az óvodában. Nagy élmény látni, amikor a gyermekek büszkén szüretelik le a termést és örömmel fogyasztják el a saját maguk által megtermelt, eddig utált céklát." 

Darázs Judit, a Tar Csatár Központi Óvoda vezetője nagyon hasznosnak ítélte a nyílt napot. "Mi kezdő gazdálkodók vagyunk az óvodában, most szeretnénk bővíteni a lehetőségeinket. Két kisebb magaságyásunk van, amelybe most retket vetettünk, de újabbakat szeretnénk beszerezni. Az itt hallatottakat pedig tudjuk majd kamatoztatni a jövőben." 

A nyílt napra Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campus főigazgatója is ellátogatott. Mint hangsúlyozta: egyedülálló kezdeményezésként indult az élményporta, amelynek egyik legfontosabb célja a környezeti nevelés mellett, hogy a gyermekeket az agrárpálya felé orientálja. "Ez egy mérföldkő, hiszen eljutottunk odáig, hogy az itt meghonosított jó gyakorlatokat szeretnénk átadni más intézmények számára. A MATE elkötelezett a környezettudatosság és a fenntarthatóság mellett, ezt pedig nem lehet elég korán elkezdeni."

Az eseményen Dr. Podráczky Judit egyetemi docens az egészség- és környezeti nevelés fejlesztésének lehetőségeiről tartott előadást.