Emelt szintű érettségi kiváltása

Emelt szintű érettségi kiváltása

Utolsó frissítés: 2021 szeptember 27.

Nincs emelt szintű érettségid, de szeretnél diplomát? Hallottál az emelt szintű érettségit kiváltó felsőoktatási felvételi szakmai vizsgáról?

Amennyiben 2005 előtt érettségiztél, a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a felsőoktatásba történő jelentkezésed benyújtásával egyidejűleg jelentkezz az E-felvételi rendszerben, a felsőoktatási intézmények által szervezett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára. Itt egyben kiválaszthatod, hogy milyen vizsgatárgyból szeretnél felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tenni.

Felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára csak a jelentkezési időszakban (2020. decembertől 2021. február 15-ig) lehet jelentkezni az E-felvételi felületén.

Ezt a vizsgát csak egyszer, kizárólag a behívó felsőoktatási intézményben (abban, amit elsőként jelöltél meg) és a vizsgabehívóban szereplő időpontban teheted le, pótlásra, más vizsganapra vagy más intézménybe történő átkérésre nincs lehetőség.

A vizsgabehívót a felsőoktatási intézmény küldi meg részedre, amely tartalmazni fogja a vizsga napját, kezdetének időpontját, lebonyolításának részletes szabályait, a vizsgához esetleg szükséges segédeszközök felsorolását (ezeket a jelentkezőnek kell vinnie magával), a vizsgaeredmény nyilvánosságra hozatalának módját, valamint a betekintési és jogorvoslati lehetőség részleteit.

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsgád eredménye akkor "megfelelt", ha eléri a 45%-ot. Ebben az esetben kiváltja az emelt szintű érettségit, és ezzel teljesíted az emelt szintű érettségi feltételét. Abban az esetben, ha olyan tárgyból tettél vizsgát, amiből érettségi pontot is lehet számolni, az 50 többletpontot is megkapod.

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsga követelményrendszere megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján, a www.oktatas.hu oldalon.

Figyelem! A felsőoktatási felvételi szakmai vizsga eredménye kizárólag csak az adott felsőoktatási felvételi eljárásban használható fel, és nem eredményez az adott tantárgyból emelt szintű érettségi eredményről szóló bármilyen igazolást vagy tanúsítványt.


Felsőfokú oklevéllel (főiskolai, egyetemi, BA, BSc alapszakos, MA, MSc mester) is kiváltható az emeltszintű érettségi:

felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkező jelentkező mentesül az emelt szintű érettségi követelménye alól, de felvételi összpontszám csak akkor számolható belőle, ha az adott szakon a felsőoktatási intézmény így dönt.

A SZIE Kaposvári Campusa a zárójelben megnevezett oklevéltípusokat minden szakra történő jelentkezés esetében elfogadja.


Alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezésnél, akár a már meglévő felsőoktatási szakképzésben szerzett okleveletek alapján, az emelt szintű érettségi követelményektől való eltekintéssel is számolhatják a pontjaitokat.

Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum pontszám - alapképzés esetén 280 pont, felsőoktatási szakképzés esetén 240 pont – és 400 pont között arányosan állapítják majd meg. A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélért az intézmények által adható pont a felvételi tájékoztató kiegészítésében jelenik majd meg, 2021. január 31-ig.

Intézményünk Kaposvári Campusa, bármilyen felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevelet elfogad felsőoktatási szakképzésre, alapszakra és osztatlan képzésre történő jelentkezésnél. Ezzel egyidejűleg az emelt szintű érettségi követelményt is kiváltja.

Szeretettel várjuk a jelentkezésüket!