Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2021 október 06.

Bemutatkozik a Testnevelési és Sport Intézet

A teljes egyetemi sportélet biztosításának feladatait látja el a Testnevelési és Sport Intézet. Kovács Péter Intézetigazgató mutatta be a sportlétesítményekben és azokon kívül zajló munkájukat.

 

Milyen tevékenységet folytatnak a MATE keretein belül?

Tevékenységünk legfontosabb eleme az órarendi keretek között tartott rendszeres sportolás biztosítása. Ugyanakkor a szabadidős programokra is koncentrálunk, továbbá a szabad kapacitás piaci alapon történő hasznosítása is a feladataink közé tartozik. Főleg vizsgaidőszakban, nyáron és hétvégeken bérbe adjuk a szabadtéri pályáinkat és sportcsarnokainkat. Mindezeket túl, a dolgozói sport szervezését és lebonyolítását is fontos feladatunknak tartjuk. A MATE sportközösségek kialakítása az összetartozás érzését erősíti.

 

Hogyan épül be a képzésbe a testnevelés?

Az elfogadott stratégia szerint, az „A” típusú tantárgy (testnevelés I-II) követelményeit két félévben kell teljesíteni valamennyi képzési formában. Mindemellett alap- és mesterszakon „C” típusként is felvehetik a MATE hallgatói a testnevelés tárgyat, amiért 1 kredit jár. Széles palettán kínáljuk a hallgatóknak a sportágakat, amelyeket félévente van lehetőségük cserélni érdeklődési körük szerint. Egyetlen követelmény van: mindenki a képességei szerint vegyen részt az órákon.

 

Mely sportágak iránt a legnagyobb az érdeklődés?

Nem szeretnék rangsorolni, hiszen minden képzési helyen eltérő adottságok és ezáltal lehetőségek vannak, de a jelentkezések alapján elmondható, hogy a röplabda, a konditerem és a gerinctorna iránt az utóbbi években megnőtt az érdeklődés. Célunk, hogy a hallgatók minél több szabadidős, rekreációs sportággal ismerkedjenek meg, ezáltal közösséget találjanak, élményekkel gazdagodjanak. Naptárunkban rendszeresen szerepelnek házi versenyek, bajnokságok, sportnapok.

A profi sportmúlttal rendelkező hallgatók számára mit tud ajánlani az Intézet?

Úgy gondolom, jó irányba tartunk afelé, hogy az egyetemi élsport is bekerüljön a felsőoktatási rendszerbe, ami az USA-ban és néhány európai országban már jól bevált. Jelenleg a kollégák állítják össze a MATE csapatait a magyar bajnokságokban játszó vagy világbajnok, olimpikon hallgatókból. Így is erősebbek vagyunk, mint más egyetemek.

Az élsportolók számára elkészítettük az életpálya modellt, ami, büszkén állíthatom, jelenleg egyedülálló a felsőoktatásban. A MATE olimpikon és világbajnok sportolói, akik a tanulmányokban is jól teljesítenek, ösztöndíjat kapnak. Ez az összeg havonta már kellő motivációval bír azok számára, akik kiemelkedő teljesítményre képesek.

 

Egy kevésbé mozgásorientált hallgató számára is érdekes lehet a sport tantárgy felvétele?

A rendszerünk minden elemében esélyegyenlőségre épül. Ha valaki szeretne elsajátítani egy sportágat, nálunk akár a nulláról is elkezdheti, profi szakemberek segítenek céljai elérésében. Alap az is, hogy nem kell fizetni a sportért. Nem függhet a szülő anyagi hátterétől a hallgatóink sportélete. Úgy gondolom, ezek a tényezők komoly vonzerőt jelenthetnek adott esetben. Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy az intézmény falai közül kerülnek ki a jövő közép- és felsővezetői, akik később partneri, támogatói minőségben térhetnek vissza hozzánk. Ők a mi gyerekeink. Nem elég megtartani az órát, nevelni, példát is kell mutatni. Itt rend van, fegyelem és szeretet. A tudás megszerzésén túl, a MATE szellemiségéhez hozzátartoznak ezek az értékek is.

 

Hányan dolgoznak a Testnevelési és Sport Intézetnél?

Huszonhatan látjuk el az Egyetem sportéletéhez kapcsolódó feladatokat. Összesen 14 testnevelő tanár, 8 gondnok, 4 irodavezető van, és én is tanár vagyok. Ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan tudjon működni a relatíve kis létszámú, de profi gárdával, személyre szabtuk a feladatokat.

Melyek az Intézet kitűzött céljai a jövőre nézve?

Stratégiánk a minőségi sportnevelésre épül, fontos eleme a meglévő oktatási színvonal tartása. Kiemelt célunk, hogy – együttműködve az üzemeltetéssel – azokban a sportlétesítményeinkben, amelyek állapota megköveteli, fejlesztések tudjanak megvalósulni. Ezek a fejlesztések mind az oktatás, mind a hasznosítás szempontjából fontosak. Továbbá folyamatosan bővítenénk a sportági választási lehetőségeket, ezzel is növelve vonzerejét Egyetemünknek.