Érettségi pont számítása meghatározott szakképzettség alapján

Érettségi pont számítása meghatározott szakképzettség alapján

Utolsó frissítés: 2021 szeptember 27.


 

A szakképzettséggel (középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél – a jelenleg technikumban folytatott tanulmányok végén a diákok érettségi bizonyítványt és oklevelet kapnak, amelyek együtt középfokú végzettséget és szakképzettséget tanúsítanak) vagy szakképesítéssel (OKJ bizonyítvány, képesítő bizonyítvány) rendelkező jelentkezők szakmai vizsgát tesznek.
 
ÚJ!

Esetükben – amennyiben szakiránynak megfelelő alapképzésre, osztatlan képzésre (FOSZK-ra nem!) jelentkeznek – az érettségi pontot az alábbiak szerint is ki lehet számítani: 

  • a jelentkezés feltételéül meghatározott egy érettségi vizsgatárgy eredményének és a szakmai vizsga eredményének, vagy 
  • csak a szakmai vizsga eredményének a figyelembevételével. 

A szakképesítés igazolására kizárólag a Magyarországon szerzett OKJ-bizonyítvány és az első ízben 2021 májusában kiállított középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél fogadható el.

Amennyiben csak a szakmai vizsga eredménye alapján állapítják meg az érettségi pontokat, és a szakmai vizsga minősítése legalább négyes, a jelentkező legfeljebb 400 pontot szerezhet, amelyet a szakmai vizsgán kapott százalékos eredmény négyszerezésével kell meghatározni.

Ha a szakmai vizsga eredményének százalékos értéke nem állapítható meg, a szakmai vizsga eredménye alapján kell a pontot megadni:

  • jeles (5) eredményű szakmai vizsgára 100 pontot, 
  • jó (4) eredményű szakmai vizsgára 80 pontot ér. 

Figyelem! Akik technikumban végeznek az idei évtől, a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevélben szereplő szakmai vizsga emelt szintű érettségi vizsgának minősül.