Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2023 november 14.

Folytatódik a szakmai együttműködés a China Agricultural University-vel egy TéT pályázat keretében

A MATE és elődintézményének kutatói 2012 óta dolgoznak különféle pályázatok keretében a China Agricultural University (CAU), College of Information and Electrical Engineering munkatársaival a folyamatmodellezés területén.

A jelenleg futó, 2019-2.1.11-TÉT-2020-00252 sz. bilaterális pályázat keretein belül a MATE Állattenyésztési Tudományok Intézetének, valamint az Akvakultúra és a Környezetbiztonsági Intézetének munkatársai 2023. október 13-25. között tettek szakmai látogatást Kínába. 

Jelen kiutazás lehetőséget adott a kínai partner ipari méretű, recirkulációs rendszerben végzett haltermelést, valamint a vízkultúrás (hidropóniás) növénytermesztést integráló, úgynevezett akvapóniás technológia gyakorlati alkalmazásának megismerésére. Célunk a hasonló kombinált rendszerek optimálisan kiegyenlített tervezését és működtetését segítő folyamatmodell kidolgozásának előkészítése volt. 

A résztvevők megbeszéléseket folytattak a CAU College of Information and Electrical Engineering és a CAU International College munkatársaival.

Ennek során az alkalmazott modellezési és szimulációs rendszerről Dr. Varga Mónika tartott előadást „A unified modeling and simulation framework for complex process systems” címmel, majd Dr. Kucska Balázs előadásának témája a „The challenges in European and global Aquaculture” volt. 

A bemutatkozást diszkusszió követte, aminek nyomán a folyamatmodellezés alkalmazásáról további megbeszélésekre került sor. A Prof. Li kollégáival való részletes egyeztetések során lehetőség nyílt betekintést nyerni az ipari méretű kombinált rendszerek működéséről rendelkezésre álló, részben a technológiai folyamat leírásából, részben a szenzoros adatgyűjtésből származó ismeretekbe. Mindez lehetővé teszi a MATE kutatói által fejlesztett PPS folyamatmodell alkalmazását a kombinált rendszerekre.

A pekingi program keretében Prof. Daoliang Li, az International College dékánja és a College of Information and Electrical Engineering vezetője ismertette a CAU közreműködésével fejlesztett pilot- és ipari méretű kombinált rendszereket. Prof.  Yauguang Wei vezető kutató bemutatta a kapcsolódó kísérleti berendezéseket, valamint ismertette a digitális képfelismerési módszerek alkalmazási lehetőségeit a hal-biomassza becslésére, valamint a viselkedés megfigyelésén alapuló állatjóléti és egyéb alkalmazásokra. 

A kiutazás keretében a MATE kutatói meglátogatták a Chongqing tartományban lévő Lianping városban található, félüzemi méretű, 150 tonna/év kapacitású fekete sügértermelő recirkulációs akvakultúra üzemet, valamint a rendszerrel integrált hidropóniás rendszerű zöldségtermelő rendszert.

A szenzorok és kamerák alkalmazásával szabályozott, robotizált rendszerek fejlesztésétől a termelés hatékonyságának növekedését és az élőmunka igény csökkenését várják. A jelenleg működő rendszerben az akvakultúrát követő biofilterből elvezetett (alapvetően nitrát tápanyagot tartalmazó) víznek egyelőre csak egy kisebb hányada (kb. 10%-a) kerül felhasználásra a zárttéri hidropóniás rendszerben. Ezt az alkalmazott növények mellett elsősorban a hasznosítható radiáció (napfény) limitálja. A tápanyagok nagyobb mértékű hasznosítása és a környezetterhelés csökkentése érdekében kiemelt cél ennek az aránynak a javítása. Ehhez a haltermelés és növénytermesztés egységes elvű leírásán keresztül a teljes rendszer megfelelő méretezését és tervezését segítő folyamatmodellt szeretnénk alkalmazni az együttműködés keretében.

Az üzemlátogatást követően a MATE munkatársainak lehetőségük volt a modell előkészítéséhez szükséges részletesebb ismereteket szerezni a helyi szakemberektől is.

A résztvevők megtekintették továbbá a Chongqing Academy of Agricultural Sciences pilot méretű „aquaponics smart factory” halnevelő és akvapóniás rendszerét, ahol további megbeszélést folytattak a számítógépes modell integrált rendszerekben történő alkalmazásának lehetőségeiről.

A kiutazás során a MATE kollégáknak lehetőségük nyílt részt venni a Liangpingben megrendezésre kerülő „1st Digital Village Engineering Symposium and the Establishment Conference of the Digital Village Engineering Professional Committee of China Agricultural Engineering” rendezvényen.

A pályázatban megjelölt feladatokon túlmenően felmerült az együttműködés lehetősége a kínai partner által fejlesztett digitális képfelismerési módszer kaposvári pilotrendszerben való tesztelése kapcsán is.

A korábbi, online megbeszélések során megkezdett modellfejlesztési munkát nagyban támogatta a személyes megbeszélés lehetősége és a valós rendszerek megismerése. A továbbiakban online megbeszélések alkalmával folytatódik a modellfejlesztés. A személyes együttműködést a kínai partner 2024 első félévére tervezett látogatása során folytatjuk.

A TéT projekt 2024 júliusban zárul. Ezt is figyelembe véve a látogatás alatt előkészítettük a következő időszakban folytatandó, a közös munka feltételeinek megteremtését elősegítő Memorandum of Understandig tervezetét.