Szentandrássy István Egyetemi Roma Szakkollégium

Navigációs menü

Responsive Image

Névadónk (SZIERSZ)

Névadónk 

Szentandrássy István

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész többször tartott előadást a kaposvári roma szakkollégiumban, s emléke előtt tisztelegve a szakkollégium 2020-ban vette fel a nevét. 
Szentandrássy (1957. augusztus 26.) állami gondozottként nőtt fel, s 1979-ben találkozott egy olvasótáborban Péli Tamással. Péli tanítványaként az irodalmi próbálkozásokat felcserélte a képzőművészettel, s kialakította saját festői világát. Művei több hagyománnyal is kapcsolatba hozhatók (akár a reneszánszra, akár az avantgárdra gondolunk), ugyanakkor egyediségüket a cigány hagyomány megjelenítése biztosítja.

Műveinek meghatározó csoportját jelentik a Madonna-képek, ahol a keresztény és a roma hagyományt ötvözi sajátos festői eszközeivel. Mestere, Péli Tamás Születés című hatalmas pannójához hasonlóan (amelynek megalkotásában Szentandrássy is részt vett) elkészítette 45 négyzetméteres Triptichonját. Nagy jelentőségűek a Federico García Lorca Cigány románcok című ciklusa alapján készített festményei. 

Szentandrássy István a magyarországi galériák mellett számos külföldi helyszínen aratott sikert (Bécs, München, New York, Prága). 2012-ben Kossuth-díjat kapott.

Fontos megemlíteni azt a kutatómunkát, amit a Szentandrássy István Egyetemi Roma Szakkollégium hallgatói a Kossuth-díjas művész életművét körbejárva tárják fel a roma művészet közelmúltbéli fejleményeit, mely kutatás első eredményeit egy tudományos konferencia keretében 2021. augusztus 26-27-én mutatták be Kaposváron (neves előadók közreműködésével, mint például Farkas Zsolt vagy Kunhegyesi Ferenc).